Bottenlån och Hypotekslån

När man ska köpa en bostad så behöver man oftast ta ett bolån för att kunna finansiera köpet. Då kommer man även att få bekanta sig med något som kallas för bottenlån eller hypotekslån (olika namn men de har samma betydelse) och i denna artikel hade vi tänkt att förklara vad detta innebär.

För att underlätta, och inte hela tiden använda två olika sorters benämningar, så kommer vi att använda termen hypotekslån genom texten.

Ett hypotekslån är kort och gott "grunden" när det gäller bostadslån. Som låntagare har man möjligheten att låna upptill 85% av den sammanlagda kostnaden för bostaden men man ska veta att där inte finns någon garanti för att just du får denna procentsats. Detta bestäms nämligen indviduellt men de flesta blir beviljade 85%. Mer om detta lite längre ner i texten.

Innan det svenska bolånetaket infördes på marknaden (läs här) så var det möjligt att låna upptill 100% av vad den totala kostnaden var för bostaden. 

Hur hög procent får jag på mitt hypotekslån ?

 

Detta beror på en sak. Nämligen:

  • Vilken värdering din bostad får av långivaren.

Så det är tyvärr inget man kan påverka men förhoppningsvis görs en bra värdering av din framtida bostad.

Låt oss säga att du får låna upptill 85% av vad din bostad kostar. Då ställer du dig antagligen följande fråga:

  • Hur går jag tillväga för att betala de sista 15 procenten ?

Där finns två olika sätt att göra detta på.

  1. Betala med sparade pengar.
  2. Ansök om ett lån utan säkerhet.

De sistnämda är allra vanligast då det oftast rör sig om rätt stora summor. 15% av en miljon är 150.000 kr och det är inte många som har såna summor sparade. Därför är det av stor betydelse att bostadsvärderingen går bra så du kan få ett hypotekslån till 85%. Då kan man spara många tusenlappar på lång sikt.

Vad sätts i säkerhet när det gäller hypotekslånet ?

 

Det är alltid bostaden som fungerar som säkerhet för banken eller kreditinstitutet. Just därför får man alltid en förmånlig ränta. Skulle problem uppstå med din förmåga att betala tillbaka lånekostnaden + ränta i framtiden så förbehåller sig långivaren rätten att lägga beslag på din bostad för att driva in kostnaden av lånet. Då har du tyvärr inte mycket att säga till om. 

Hur lång återbetalningstid kan man teckna sig på ?

 

Detta beror först och främst på din ålder. Ju yngre du är, desto längre återbetalningstid kan du bli beviljad. Vi har varit i kontakt med en hel del unga personer som lägger sina lån på så lång återbetalningstid som det bara går. Detta är ett felaktigt tänk och med denna strategi kommer man att förlora många onödiga tusenlappar. Sträva istället efter så kort tid som möjligt och få på så sätt ner den långsiktiga räntekostnaden !

Fast ränta eller rörlig ränta ?

 

Ett stort plus, som man bör utnyttja, är att med hypotekslån ges det möjlighet till fast ränta. Detta väljer många då man under hela låneperioden inte behöver oroa sig för några oförutsägbara "räntesvängningar" på marknaden och man vet även exakt vilket belopp man betalar varje månad.